הכנת תכנית בטיחות לאירוע: המדריך המלא
אם אתם מתכננים הפקת אירוע רב משתתפים, חשוב שתדעו כי אחד מתחומי האחריות החשובים ביותר המוטלים עליכם הוא שמירה על ביטחונם של המשתתפים באירוע וכן של צוות העובדים והפועלים במקום ורכושם. משום כך טרם האירוע יש ליצור תכנית בטיחות מקיפה אשר מתייחסת לכלל מאפייני האירוע לשם שמירה מיטבית על בטיחותם של הנוכחים באירוע.
הכנת תכנית בטיחות מקיפה מתייחסת למגוון רחב של פרמטרים, תחומי אחריות, ספקים ואנשים רבים המעורבים בהקמת האירוע ועל כן יצירת התכנית אינה עניין פשוט ומצריכה סיוע משמעותי של אנשי מקצוע מומחים בתחום כגון יועצי בטיחות מוסמכים, מהנדסים ועוד. על מנת לסייע לכם ביצירת תכנית בטיחות קפדנית ואיכותית, הכנו עבורכם את המדריך הבא.
אך לפני הכל, אלו הגורמים שעליכם להתייחס אליהם בתוכנית הבטיחות של האירוע שלכם:
- המשתתפים – האנשים הרבים שיגיעו לאירוע שלכם.
- ספקים ונותני שירות – בעלי דוכנים וביתנים אשר מציעים את שירותיהם ומוצריהם במהלך האירוע.
- הנהלה וצוות העובדים באירוע – האנשים שמנהלים ומתפעלים את האירוע.
- המשטרה – כל אירוע המוני מחייב אישור מהמשטרה ועל כן חשוב לפעול בהתאם לתקנות הקבועות בחוק ולהשיג את האישורים הדרושים.
- שירות הכבאות וההצלה – אירועים המוניים מחייבים נקיטה של צעדי בטיחות למניעת שריפות ואירועי אש, לשם כך נדרשת התקשרות עם שירותי הכבאות וקבלת אישורים.
- שירות אמבולנס – באירועים המוניים קיים סיכון לפגיעות של הנוכחים באירוע ולשם כך חיונית התקשרות עם שירותי אמבולנס ורפואה דחופה אשר מסייעים באופן מיידי במקרה הצורך.
- הרשות המקומית – אירועים המוניים מצריכים קבלת אישורים עירוניים או מקומיים על מנת שיוכלו לפעול בשטח הרשות המקומית.
אלו סעיפים חשוב לכלול בתכנית הבטיחות של האירוע?
תכנית הבטיחות צריכה להתייחס לכל המאפיינים והפרמטים הכרוכים באירוע החל משלב התכנון וההקמה, דרך השגת האישורים הנדרשים על פי חוק והתקשרות עם אנשי מקצוע שונים החיוניים לשמירה על בטיחות האירוע ועד להנחיות בטיחות עבור ספקים ונותני שירות באירוע.
אם כך, אלו הסעיפים שעליכם לכלול בתוכנית הבטיחות של האירוע שלכם:
סקירה כללית של האירוע – סקירה כללית מאפשרת לאפיין באופן כללי את האירוע – מהי מטרתו ולמי הוא מיועד. זהו מעין תקציר שימקד אתכם ביצירת תוכנית הבטיחות כולה.
סקירה כללית של המקום – מידע זה אמור לכסות מידע רב על מקום האירוע כגון פרטי קשר והכוונה, תכנית מתאר של מקום האירוע, מידע על דרכי גישה ועוד.
הערכת סיכונים – ממפה את כל הסיכונים הפוטנציאליים ומסייעת להפחתה או ביטול של הסיכונים הכרוכים באירוע.
בריאות, בטיחות ורווחה – ישנן שיטות שונות שניתן להשתמש בהן כדי להבטיח את טובת הצוות והמשתתפים באירוע שלכם. סעיף זה מתייחס למזון המוגש באירוע ואחסונו באופן בטוח והגייני, לסילוק מפגעים ממקום האירוע, להעברת הנחיות בטיחות לצוות ולפועלים במקום ועוד.
במה, מבנים ארעיים ותשתיות – הכנת סקירה של כל המבנים והמתקנים הארעיים במקום האירוע, פרטי היצרן שלהם והוראות התקנה ובטיחות.
מערכות חשמל – מידע על רמת ההספק הנדרשת, כיצד היא ניתנת ומתוחזקת באתר, התקנה בטוחה ובדיקות שנעשות על ידי מהנדס חשמל מקצועי.
פינוי פסולת – פירוט תוכנית לפינוי פסולת ממקום האירוע – דרכי פינוי, מחזור ושמירה על איכות הסביבה.
אבטחה וקבלת קהל – פירוט מידע על מספר הצוותים באתר ועל כל התהליכים הספציפיים שהם יצטרכו לבצע וכן על אמצעי האבטחה בכניסה למקום האירוע ובמהלכו.
ניהול הקהל והכניסה למקום – זהו פרט חיוני ביותר לשמירה על בטיחות המשתתפים באירוע וכן עבור קבלת האישורים הנדרשים מהרשות המקומית. ניהול תנועת הקהל והתפוסה המירבית במקום מחייבים הקפדה על אמצעי זהירות נאותים ומונעים עומסים, נפילות ופציעות.
אנשי מקצוע המעורבים באירוע – פירוט של אנשי מקצוע אשר מעורבים בהקמת האירוע וכן על תחומי הבטיחות השונים כגון קבלנים, מהנדסי חשמל, יועצי בטיחות, קונסטרוקטורים ועוד.
מתן עזרה רפואית ועזרה ראשונה – פירוט של מתחמי עזרה ראשונה הניתנים באירוע, דרכי גישה לאמבולנס וכן הכנה של אמצעי רפואה למקרי הצורך ודרכי התקשרות עמם.
אמצעי זהירות וציוד – זהו תפקידו של יועץ בטיחות מוסמך אשר מתייחס לדרכי גישה ויציאה ממקום האירוע, פתחים, אמצעי זהירות נדרשים ומגוון כלים חיוניים למקרי חירום.
סניטריה – מידע על מספר תאי השירותים המסופקים ועל תחזוקתם ועל התאמתם למספר המשתתפים המוערך באירוע.
הליכי חירום – ציון מפורט של כל דרכי ההתמודדות במצבי חירום כגון דרכי מילוט מהירות, שירותי בריאות נגישים, אמצעים לזיהוי וכיבוי שריפות, מניעת התחשמלות ודליקות ועוד. לכל אלו ועוד נדרש יועץ בטיחות מוסמך אשר ממפה את כל הסכנות הכרוכות באירוע וכן את אמצעי הזהירות והבטיחות הנדרשים לשם מניעתן.
נגישות והתאמה לאנשים עם צרכים מיוחדים – הקפדה על נגישות ושוויון חשובה ולכן יש לדאוג לדרכי גישה ואמצעים חיוניים לבעלי מוגבלויות.
מכיוון שהכנת תכנית בטיחות לאירוע מורכבת ממספר רב של פרמטרים ותחומי אחריות, חלה חובה על מעורבותם של אנשי מקצוע שונים וקבלת אישורים הנדרשים מהרשויות השונות. משום כך חשוב להיעזר בשירותיו של יועץ בטיחות בעל מומחיות וניסיון עשיר באירועים המוניים. תחומי האחריות של יועץ הבטיחות רבים וקפדניים וכוללים מגוון שירותים בהם:
- הכנת תוכנית בטיחות וחוות דעת
- הכנת והגשת דוחות לרשות הארצית, לכבאות, למשטרת ישראל ומד"א
- בדיקת מהנדס קונסטרוקציה למתקני ההפקות
- בדיקת מהנדס חשמל
- כתיבת תיק שטח
- אישור בטיחות
- סקר סיכונים
שירותים מקצועיים בתחום בטיחות לאירועים המוניים
חברת B SAFE מתמחה בייעוץ, תכנון וקבלת אישורים לאירועים המוניים בשלל תחומים ועל כן מעניקה שקט נפשי וראש שקט למנהלי האירוע ודואגת לכל הכרוך בבטיחות האירוע, להתקשרות מול הרשויות השונות וקבלת האישורים הנדרשים מהן. החברה מעניקה שירותים למגוון סוגי האירועים בהם פסטיבלים, מסיבות, אירועי חברה, אירועים עסקיים, חתונות ושמחות, מופעים, אירועי ספורט, אירועי משפחות ועוד.