fbpx

החל מתכנון המבנה ועד תקנות כיבוי אש בבניין מגורים: אלא הדברים החיוניים למזעור נזקי אש בבניינים

מבנים צריכים להיות מתוכננים כך שיציעו רמה מקובלת של בטיחות אש ויאפשרו למזער את הסיכונים מאש ועשן. המטרה העיקרית היא לצמצם לגבולות המקובלים את הפוטנציאל לפגיעות של דיירי הבניין ואחרים שעלולים להיות מעורבים. חשוב גם להגן על התכולה ולהבטיח שכמה שיותר מהבניין יוכל להמשיך לתפקד לאחר שריפה ושניתן יהיה לתקן אותו. יש לקחת בחשבון גם את הסיכון למבנים סמוכים, כמו גם זיהום סביבתי אפשרי.

שימוש בחומרים מונעי התלקחות בבנייה ועיצוב הבניין

בטיחות אש של חומרי בניין ועיצוב מתבטאת בבחירת חומרים מעכבי בעירה. אלמנטים עיצוביים כמו וילונות, כורסאות וגימורים עשויים עץ, עשויים להיות דליקים במיוחד ולגרום להתפשטות שריפה בבניין. משום כך חשוב לבחור צבע וחומרי בניין עמידים בפני התלקחות ככל האפשר וכן להעדיף בחירה בחומרי עיצוב מעכבי בעירה.  

אסטרטגיות בטיחות אש

אפשרויות התכנון העיקריות לבטיחות אש הן:

  • מניעה: שליטה במקורות הצתה ודליקה כדי שלא יתחילו שריפות.
  • תקשורת: אם מתרחשת הצתה, חשוב לוודא שהדיירים מקבלים מידע וכל מערכות האש הפעילות מופעלות.
  • מילוט: יצירת דרכי מילוט שיאפשרו לדיירי הבניין ואנשים הסובבים אותו להגיע במהירות ובבטחה למקומות בטוחים.
  • בלימה: יש לבלום את האש באזור הקטן ביותר האפשרי, להגביל את הסכנה על שלומם של הדיירים ואת היקף הרכוש שעלול להיפגע.
  • כיבוי: התראה מהירה ויצירת גישה לרכב כיבוי אש שיסייע במזעור הנזק ובכיבוי מהיר של האש. 

כיצד ניתן למנוע שריפות בבניין?

שלושת המרכיבים הנדרשים להיווצרות שריפה הם מקור הצתה, חומר בעירה ואספקת חמצן. מכיוון שלא ניתן להוציא חמצן מבניין, מניעת שריפות נוטה להתרכז בשני המרכיבים האחרים.

כדי להפחית את הסיכון להצתה, חשוב לבצע מספר צעדים שימנעו התלקחות והתפשטות שריפה כבר בעת תכנון הבניין והחללים הפנימיים.

בנוסף, חשוב שכל דיירי הבניין ידאגו לשמירה מירבית על בטיחות אש בחלל הפרטי שלהם על ידי הרחקה של חומרים מתלקחים ממוצרי חשמל ומהמטבח, שימוש בתנור ובכיריים בעלי הגנה מפני ילדים, שימוש במוצרי חשמל תקינים ובטיחותיים, אחזקה של מטפה לכיבוי אש והתקנת מערכת לגילוי עשן. 

זיהוי והיערכות מפני גורמי שריפה אפשריים:

חוסר זהירות אנושי

חוסר זהירות אנושי הוא הגורם השכיח ביותר להצתה והקשה ביותר למניעה. שריפות עשויות להתלקח מסיגריות, נרות, גפרורים, בישול ומכשירים אחרים.

תופעות טבע

כולל רעידות אדמה, שריפות בשטחים מיוערים סמוכים ואפיל ברקים. אמנם הסיכויים לפגיעות מסוג זה נמוכות במיוחד אך חשוב להיערך לתרחישים כאלה ליתר ביטחון כבר בתכנון הבניין. אחד הדברים שניתן לעשות הוא לספק למבנים רבי קומות מערכת הגנת ברקים על מנת לפזר את ההלם החשמלי ישירות לקרקע.

כשל טכנולוגי

שימוש במכשירי חשמל תקולים יכול לגרום להתלקחות אש וליצירת שריפה. 

כיצד מתכננים אסטרטגיית מילוט במקרה של שריפה?

יש לתכנן את המבנים כך שהדיירים יוכלו להימלט בבטחה אם תפרוץ שריפה. הם חייבים להיות מסוגלים להגיע למקום מבטחים מבלי להיתקל באש או עשן ולכן זמן הבריחה צריך להיות קצר יותר מהזמן הסביר שייקח להתפשטות האש והעשן.

ניתן להשיג זאת על ידי שליטה בהתפשטות האש ועל ידי הקפדה על גישה נוחה לנתיבי מילוט שאינם ארוכים מדי ולא מורכבים מדי. יש לקחת בחשבון גם אנשים עם בעיות ניידות שעשויים להזדקק לסיוע.

אסטרטגיות מילוט עשויות לכלול:

  • יציאה: בריחה ישירה פשוטה מבניין כאשר נשמעת אזעקה.
  • מקלט: שימוש במקלט חסין אש כדי לספק מקום בטוח בתוך הבניין.
  • הצלה: זהו מוצא אחרון.

מהן הדרכים לבלום את התפשטות האש במקרה של שריפה בבניין?

היכולת של תכנון הבניין למקרה שריפה הינה קריטית להגנה על הרכוש, חיי הדיירים ולשמירה על שלומם.

תכנון אמצעי הבלימה צריך להתייחס לסיכוני אש ועשן. ניתן לתכנן אמצעי בלימת אש פסיביים ואקטיביים.

אמצעים פסיביים נוגעים לאופי המבנה, החלוקה והמעטפת. הם המאפיינים של הבניין ומטרתם להגביל את התפשטות האש והעשן במקרה של שריפה, כגון התקנת "דלת אש".

אמצעים אקטיביים הם אלה שיש להפעיל באופן ידני או אוטומטי. אמצעים אלה כוללים ספרינקלרים, ברזי כיבוי אש, מטפים וגלאי עשן. במקרה של שריפה, הם יופעלו על ידי גורם או צורת תקשורת כלשהי, תוך יידוע אנשים או ציוד על הימצאות האש וינקטו באמצעים כדי לבלום את התפשטותה.

מהם האמצעים לכיבוי שריפות בבניין מגורים?

חומרי הכיבוי הנפוצים ביותר הם:

  • מים
  • קצף (מטפה)
  • פחמן דו חמצני
  • אבקה יבשה
  • גזים אינרטיים

חשוב ליצור תקשורת מהירה ויעילה עם רשות הכיבוי וההצלה במקרה של שריפה וכן ליצור דרך גישה נוחה ונגישה לבניין עבור רכב כיבוי אש.

מהן התקנות לכיבוי אש בבנייני מגורים?

על מנת להבטיח בטיחות אש מירבית בבניינים נוצרו תקנות המסדירות את כל נושא הבטיחות בבניינים. תקנות כיבוי אש בבניין מגורים כוללות שלל כללים המתייחסים בפירוט לגובה המבנים ולתכנון הבניניים באופן שיעניק בטיחות מירבית מפני מקרי אש.

נושא בטיחות האש מהווה רק חלק מתקנות הבטיחות ומטרתם להבטיח תכנון והקמת בנייני מגורים בעלי בטיחות מירבית הן בתחום האש, הן בתחום החשמל והן באיכות הבניה וושמירה על הסביבה זאת על מנת למנוע תרחישים מסכני חיים.

כחלק מהתקנות קיימת דרישה להגשת נספח המתאר את אמצעי בטיחות האש הנמצאים בבניין ומפרט את כלל מערכות הבטיחות שיותקנו בבניין. רק לאחר הגשת הנספח ותכנון מערך בטיחות מקיף, ניתן לקבל מרשות הכיבוי וההצלה את האישור הנדרש להקמת הבניין ואכלוסו.

הקמת בניין מגורים מצריכה תכנון מעמיק ומוקפד של מערכות הבטיחות על מנת לתת מענה לכל תרחיש סכנה אפשרי. משום כך ישנם מאות תקנות בטיחות שנועדו להבטיח הקמת מבני מגורים בטוחים ככל האפשר לשמירה על שלום הדיירים, רכושם וסביבתם. 

על מנת לעמוד בכל תקנות הבטיחות חשוב להשתמש בשירותיו של יועץ בטיחות מוסמך ומיומן. יועץ הבטיחות מעורב בפרויקט הקמת הבניין מתחילתו ומתייחס לכל היבטי הבטיחות של הפרויקט ולנושא בטיחות האש בפרט. 

בחברת B SAFE פועלים יועצי בטיחות אש מקצועיים ומיומנים אשר פועלים על פי כל התקנות להשגת האישורים הדרושים, ביקורת ליקויים בנכס ומבטיחים שמירה מירבית על שלומם של דיירי הבניין והרכוש מפני תרחישי אש.

WordPress Lightbox