כל מה שחשוב לדעת על בדיקת בטיחות לאירועים המוניים
בין אם מדובר באירועים פרטיים, בין אם מדובר באירועים עסקיים ובין אם מדובר באירועים ממשלתיים או ממלכתיים – בכל אירוע בעל מספר רב של משתתפים נדרשת בדיקת בטיחות לאירועים המוניים.
בדיקת הבטיחות נעשית על ידי גורמים מוסמכים בלבד ומוודאה כי כל ההיבטים השונים באירוע בטוחים דיים הן עבור המשתתפים באירוע והן עבור הציוד והרכוש במקום.
אך בשל החשיבות הגבוהה של העניין, ישנם חוקים ותקנות מחמירים אשר נועדו להבטיח שבכל אירוע המוני יהיו אמצעי בטיחות נדרשים שיבטיחו את שלום הציבור.
מדוע קיימים חוקים ותקנות לבטיחות באירועים המוניים?
מדינת ישראל ידעה לאורך השנים לא מעט אסונות שהתרחשו באירועים המוניים בעקבות בטיחות לקויה. אסון גשר המכבייה ואסון פסטיבל ערד הובילו לשורה של תקני בטיחות חדשים ומחמירים אשר כל מטרתם היא הקפדה טובה יותר על אמצעי הבטיחות שונים למען שלום הנוכחים באירוע ותקינות האירוע כולו.
אך למרות תקנות הבטיחות הקבועות בחוק, גם בשנים האחרונות התוודענו לאסונות כבדים שהתרחשו באירועים המוניים כגון האסון בהר הרצל ואסון הר מירון. לכן ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לפיקוח ובדיקה מעמיקים של כל היבטי הבטיחות באירוע על ידי אנשי מקצוע מומחים ומנוסים בתחום הבטיחות. פיקוח איכותי יסייע בהבטחת בטיחות מירבית ומיטבית באירוע ותעניק שקט נפשי למארגנים ואמצעי בטיחות איכותיים ומקיפים עבור המשתתפים באירוע.
מהם השירותים העיקריים בבדיקת הבטיחות?
טרם האירוע ניתנים מגוון שירותים אשר מטרתם להכין את האירוע באופן הבטיחותי ביותר. בין השירותים הניתנים טרם האירוע:
הכנת תכנית בטיחות לאירוע
תכנון מערך הבטיחות לאירוע באופן מובנה הכולל רישום של כל תכולת האירוע על פיו נעשה תכנון הבטיחות המתייחס למבנה האירוע, לתשתיות קבועות, לתשתיות ארעיות ומבנים ארעיים במקום האירוע ולציוד הנדרש לאירוע.
זיהוי וניהול סיכונים
הכנת תכנית בטיחות לאירוע הכוללת ניהול סיכונים המבוסס על כל המרכיבים והפעילויות באירוע. באמצעות תכנית ניהול סיכונים ניתן להעריך את מידת הנזק האפשרי מכל אלמנט באירוע ואת אופן הטיפול הראוי בו. בנוסף תוכנית הבטיחות כוללת תיעדוף של פעולות במקרה של נזק. באמצעות זיהוי מוקדם של הסיכונים ניתן לטפל בהם, להפחיתם ואף לבטלם. זיהוי גורמי הסיכון מבוצע באמצעות תהליך שיטתי של איתור, זיהוי ותיעוד גורמי הסיכון הקיימים באתר האירוע והפעולות הקשורות אליו.
כחלק מניהול הסיכונים נדרשת הערכה של הסבירות להתרחשויות או תקריות מסוכנות עם הימצאות גורמי סיכון במקום האירוע. בהערכת הסיכונים ממפים את כל תרחישי הסכנה האפשריים בהתאם לגורמי הסיכון שזוהו.
בקרת סיכונים
הפעלה של אמצעי בקרה כגון אמצעי בטיחות, תשתיות בטיחות חקיקה ואכיפה של תקנות לצורך הפחתת סיכונים וביטולם. בין האמצעים המשמשים לכך ישנה מערכת לניהול בטיחות ובריאות הכוללת מתן טיפול רפואי ראשוני, ציוד רפואי נדרש, תחנות עזרה ראשונה הפרוסות בשטח האירוע ושילוט הכוונה לנקודות הטיפול.
קבלת האישורים הדרושים מהרשויות השונות
הפקדת כל נושא בטיחות האירוע בידיי אנשי מקצוע מוסמכים, בעלי ניסיון עשיר וכישורים מתאימים בתחום הבטיחות כגון קונסטרוקטורים, מהנדסי חשמל ועוד. אנשי מקצוע אלה מספקים אישורים מרשויות המשטרה וכיבוי האש בהתאם לתקנות ולדרישות החוק. בנוסף המומחים עורכים בדיקות בטיחות קפדניות ומחמירות הן של אתר האירוע והן של המתקנים והמכונות במקום על מנת למזער ולמנוע ככל האפשר סיכונים אפשריים.
סקירה של תכולת האירוע וקבלת אישורים נדרשים
ביצוע סקירה מקיפה של האזורים בהם יתקיימו פעילויות באירוע ומספר המשתתפים בהן. בנוסף מבוצעת סקירה של כל המתקנים באירוע – קבועים וארעיים, תוכן המופעים, מתקני מזון, ביתנים ודוכנים, שירותים ציבוריים, מתחמי חניה ודרכי גישה, מחסנים ועוד. לאחר מכן נעשים בדיקה ווידוא על הימצאות האישורים הנדרשים כגון רישיון עסק ופעילויות הדורשות רישוי כגון תכנון של מתחמי חניה ודרכי גישה ומילוט ממתחם האירוע אשר מחייב קבלת אישור משטרתי ואישורים הנדרשים מרשות כיבוי האש.
בדיקת תשתיות ועומסים צפויים
בדיקה של כל התשתיות במתחם האירוע והעומסים הצפויים על התשתיות. חשוב לוודא שלא צפויים עומסים חריגים על התשתיות אשר ישבשו את מהלך האירוע ואף יסכנו את המשתתפים בו .
ומה קורה לאחר האירוע?
מנהלי ומארגני האירוע מקבלים מידע ותוכנית עבודה העוסקים בבקרה בטיחותית והכוונה לביצוע פעולות פירוק המתקנים וסילוק פסולת וחומרים מסוכנים ממקום האירוע באופן בטיחותי. זאת על מנת לשמור על בטיחות העובדים במקום האירוע ולמנוע נזקים סביבתיים לאורך זמן.
מהם סוגי האירועים המחויבים במינוי יועץ בטיחות אירועים?
אירוע המוני אשר אמור להתקיים בשטח פתוח, במבנה ארעי או במבנה קבוע מחייב קביעת נהלי בטיחות באירוע. הנהלים מתייחסים לשלבי התכנון הראשוניים, דרך שלבי ההקמה וקבלת אישורים מהרשויות השונות ומגורמים שונים כגון משטרה, מד"א ורשות כיבוי האש ועד פירוק ופינוי של תכולת האירוע.
בין האירועים ההמוניים נמנים אירועי תרבות גדולים, תערוכות, קרקס, טקסים ממלכתיים, אצטדיונים, אירועי ספורט המוניים, מסיבות והופעות רבות משתתפים ועוד. מנהל הבטיחות באירוע אחראי לבטיחות האירוע ממגוון היבטים בהם בטיחות המבנים והמתקנים באירוע, בטיחות חשמל, דרכי גישה ומילוט מוסדרים, בדיקות עומסים על התשתיות במקום האירוע והתנהלות תקינה ובטיחותית של של העובדים ומארגני האירוע הן בכל הנוגע להתקנת המתקנים, הציוד והמערכות השונות והן במקרי חירום ובמקרים רפואיים.
בחברת B SAFE ניתנים מגוון שירותי בטיחות המותאמים במיוחד לאירועים המוניים. כל הבדיקות הנדרשות מבוצעות על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחום כגון קונסטרוקטורים ומהנדסי חשמל בעלי ניסיון עשיר בתחום הבטיחות. אנו מכינים ומגישים את כל הדו"חות הנדרשים לרשות הארצית, לכבאות, למשטרת ישראל ומד"א, זאת בהתאם לתקנות הקבועות בחוק. בנוסף, אנו מעניקים שירותי בטיחות מקיפים אשר נוגעים כל הבטי האירוע ובכך מצמצמים באופן מקסימלי את הסיכונים הכרוכים בהפקת אירועים המוניים.