חשיבות בדיקות קונסטרוקציה
בניין מוגמר הוא הרבה יותר ממה שנראה לעין. מעבר לקירות ולגימורי הריצוף, הבטיחות והביצועים המבניים של הבניין מסתמכים במידה רבה על מיקום נכון והתקנה של מגוון חומרי בנייה בכל שלבי הבנייה. ביצועי בנייה לטווח ארוך משפיעים על השווי העתידי של הנכס ועל בטיחותו לאורך זמן.
חלק נוסף החיוני בתהליך הינו בדיקת חומרי הבניין אשר בעלת השפעה גדולה על תקציב החומרים ועל הבטיחות. ללא בדיקות אלה, בעלי הפרויקט, הבנאים והמהנדסים אינם יכולים להיות בטוחים כי איכות הבנייה עומדת בדרישות הפרויקט.
הצלחת המבנים ואיכותם מתחילה בבדיקה של התשתיות והקרקע. לאחר מכן עוברים לבדיקת חומרי הבניין ובוחנים את תנאי אתר הבניה כדי להעריך סיכונים אפשריים או קשיי בנייה עתידיים אשר עלולים לגרום לעיכוב בבנייה ובהקמת הפרויקט. תהליך הקמת פרויקט בניה הינו ארוך, מסועף ומצריך תשומת לב לפרטים רבים לשם שמירה מירבית על בטיחות המבנה ויציבותו.
לקונסטרוקטור ישנה אחריות רבה על מגוון תהליכי הפרויקט והוא הסמכות העליונה לענייני בטיחות, חוזק ויציבות המבנה.
אם כך, מה תפקידו של הקונסטרוקטור?
קונסטרוקטור הוא מהנדס בניין אשר אחראי על התכנון הפרקטי של אדריכל הפרויקט. מכיוון שזהו מהנדס בניין בעל התמחות בקונסטרוקציה, עיקר עבודתו מוקדשת לבטיחות, חוזק ויציבות המבנה. הקונסטרוקטור קובע את עובי עמודי הבטון הנדרש לשמירה מירבית על יציבות המבנה ואת מיקומם של עמודים אלה.
בנוסף לבניית מבנים חדשים, עבודתו של הקונסטרוקטור חיונית גם בהקמת מבנים ומתקנים לאירועים המוניים וגם בפרויקטים של התחדשות עירונית כמו תמ"א 38 ופינוי בינוי. בפרויקט בניה מסוג תמ"א 38,נעשית בניה חדשה על מבנה קיים, מה שמצריך תכנון של הבניה הנוספת על ידי קונסטרוקטור בלבד. בתכנון זה הקונסטרוקטור מוודא כי הבניה הנוספת וכל הכרוך בה אינם מעמיסים על התשתיות הקיימות וכי הן תואמות לתכניות יזם ואדריכל הפרויקט.
תפקידו העיקריים של הקונסטרוקטור:
תכנון המבנה לאחר קבלת סקר קרקע
תחום סקירות הקרקע הינו תחום התמחות של מהנדס בניין. בעוד שבחלק מהמדינות תחום בדיקות הקרקע נמצא תחת תחומי האחריות של הקונסטרוקטור, בישראל תחום בדיקות הקרקע נפרד ומהווה גורם מקצועי אשר מבצע סקירה יסודית של הקרקע עבור הקונסטרוקטור. אם כך, לקונסטרוקטור ישנו ידע מעמיק בסוגי הקרקע השונים והוא מתכנן את מבנה הפרויקט על פי סוגי הקרקע והיסודות השונים שנמצאו בסקר הקרקע. זהו תפקיד חשוב במיוחד, שכן סוגי הקרקע השונין מהווים גורם המשפיע באופן משמעותי על טיב המבנה, חוזקו ויציבותו לאורך שנים רבות.
תכנון המבנה על פי תקני הבטיחות
ישנם מגוון רחב של חוקים ותקנות בתחום הבניה. הקונסטרוקטור בקיא בתקנות אלה ומבצע תכנית מעשית להקמת המבנה בהתאם לתכנית האדריכלית ובהתאם לכללי הבטיחות הנדרשים.
בחירת כמויות וסוגי חומרים
פרויקט בניה מצריך מגוון גדול של חומרי בניה בעלי מאפיינים שונים. הקונסטרוקטור מסייע בבחירת סוגי החומרים המתאימים ביותר לסוג הפרויקט וכמויות החומרים הדרושים להקמת הפרויקט כך שלא יתגלה מחסור בחומרים לאורך התהליך או לחילופין – שלא ישאר עודף גדול של חומרים אשר כרוך בעלויות גבוהות.
תכנון המבנה באופן בטוח למגוון תרחישים אפשריים
הקונסטרוקטור משכלל את הכוחות הפיזיקליים של המבנה בהתחשב בכוחות של עומס עצמי ועומס שימושי, תגובה לרעידת אדמה, לחצים עקב רוח ומגוון פרמטרים נוספים.
פיקוח עליון על בטיחות הפרויקט
לאורך תהליך הבניה הקונסטרוקטור מפקח מעת לעת על עבודות הקבלן ומוודא שהיציקות מבוצעות באופן תקין בהתאם לתכנון.
מהן בדיקות קונסטרוקציה וכיצד הן מתבצעות במהלך הפרויקט?
בדיקות קונסטרוקציה מתבצעות לאורך כל הפרויקט – הן טרם התחלת הפרויקט, הן במהלכו והן לאחר סיומו של הפרויקט. הקונסטרוקטור מעורב לאורך כל התהליך ואחראי לשמירה על בטיחות המבנה בשלל תחומים החל מתוספות בנייה, דרך תשתיות ועד תקינות המרפסות ובטיחותן. משום כך הקונסטרוקטור מכיר היטב את כל התקנים החדשים והחקיקה בתחומי בטיחות וחיזוק מבנים וענף הנדל"ן הכולו.
לעיתים נדרשת בדיקת קונסטרוקציה כתנאי מקדים לביצוע הרחבות בניה. תפקידו של הקונסטרוקטור בעל השפעה מכרעת על ביצוע תהליכי הבניה והוא למעשה מהווה מעין מפקח עליון על העבודה כולה על מנת שכל הגורמים המעורבים בבניית הפרויקט יפעלו על פי תקני הבטיחות הנדרשים לשמירה על בטיחות וחוזק המבנה.
סוגי בדיקות קונסטרוקציה:
הנחיות להצבת פיגומים במבנה
כל תהליך בניה כרוך בהצבת פיגומים אשר מסייעים בבניית המבנה ובשמירה על בטיחות העובדים והעוברים ושבים במקום. הקונסטרוקטור מוודא כי הפיגומים מורכבים באופן מיטבי ובטוח שאינו מסכן את עובדי הפרויקט ואת הנוכחים במקום.
ביצוע בדיקה לאיתור כשלים
במהלך הפרויקט ולאחריו עשויים להופיע סימנים שונים אשר מצביעים על כשלים במבנה. לקונסטרוקטור ישנם כלים וידע אשר מאפשרים זיהוי של הכשלים. בנוסף לבניה חדשה, זוהי בדיקה חיונית ביותר טרם רכישת מבנה או ביצוע תהליך שיפוץ למבנה קיים.
בדיקת שלד המבנה
שלד המבנה מורכב מעמודים, יסודות, קורות ותומכים. לאחר סיום עבודות השלד על ידי קבלן הפרויקט, על הקונסטרוקטור לערוך בדיקה של השלד כדי לוודא שהוקם תוך עמידה בתקנים הנדרשים ובהתאם לתכניות הבניה של מהנדס המבנה.
בדיקה של הקירות התומכים
תכנון של הקירות התומכים וכן שינויים הקשורים בקירות אלו, מחייבים חוות דעת של קונסטרוקטור. על הקירות התומכים מונח משקל רב של המבנה והם בעלי השפעה אדירה על שמירה על יציבותו. לכן הקירות התומכים מתוכננים באופן הנדסי קפדני וכל שינוי שלהם מחייב בבדיקה מקצועית המשפיעה על יציבות ובטיחות המבנה כולו.
מיומנויות ותחומי הידע של הקונסטרוקטור
משום שקונסטרוקטור הינו מהנדס בניין בעל התמחות בבטיחות ויציבות מבנים, הוא בעל ידע ומיומנויות רבים החיוניים להקמת מבנים. בין המיומנויות ותחומי הידע של הקונסטרוקטור:
- ניסיון מעמיק במאפייני חומרי הבניין
- הבנה מעמיקה בתהליכי בנייה
- בקיאות בסקרי קרקע וגיאולוגיה אשר מאפשרת תכנון מיטבי ובטוח של המבנה בהתאם לסוג הקרקע
- ידע עשיר בהנדסת בניין
חברת B SAFE מציעה שירותי קונסטרוקציה, בטיחות, רישוי ואישור מבנים איכותיים ומקצועיים לכל סוגי המבנים והפרויקטים.