הפקת ענק? החברה שמטפלת בכל היבטי הבטיחות באירועים המוניים
למרבה הצער, ארצנו הקטנטונת חוותה כבר יותר מדי אסונות שנגרמו מבעיות של בטיחות באירועים המוניים. כעת, לאחר תקופה ממושכת בה לא ניתן היה לקיים אירועים המוניים, הפקות הענק חוזרות לסדר היום. אם אתם מפיקים אירוע – כך תוודאו שתחום הבטיחות מכוסה
למרבה הצער, בכל כמה חודשים מתפרסמת ידיעה על אסון שהתרחש באירוע המוני כזה או אחר בעולם. ישראל אמנם מדינה קטנה, אבל חובבת שמחות, חגיגות, הפקות ענק ואירועים מרובי משתתפים.
בין האסונות המפורסמים יותר שקרו כאן בעשורים האחרונים, היה אסון ערד, שהתרחש בשנת 1995. הביקוש להופעת הפרידה של להקת משינה, שהיתה צפויה להופיע בפסטיבל, היה גבוה ביותר, מה שהביא לאלפי משתתפים שפקדו את המקום כבר בהופעת החימום, הם נדחקו זה אל זה בצפיפות שיא, והשער הסמוך התמוטט עליהם וגרם למותם של שני צעירים ולפציעתם של רבים מאוד. מובן מאליו, שבנקודה זו הופסק הפסטיבל וכל ההופעות הגדולות בוטלו לאלתר.
עוד אסון טרגי, שגם התפרסם ברחבי העולם, היה אסון גשר המכביה בשנת 1997, במסגרתו התמוטט הגשר לתוך מי הירקון המזוהמים, וארבעה ספורטאים מהמשלחת האוסטרלית נהרגו כתוצאה מכך, עשרות מהם נפצעו בדרגות שונות, ואפילו חלק מאנשי החילוץ נפגעו שכתוצאה משהייה במים המזוהמים.
אסון כבד נוסף שנחרט בזיכרון הציבורי, היה קריסת הרצפה בחתונה שהתקיימה באולמי ורסאי בירושלים בשנת 2001, שהביאה למותם של 23 מאורחי האירוע, ועוד מאות נפצעו, ונותרו עם צלקות פיזיות ונפשיות לשארית חייהם.
תקרית קשה אחרת, מהעשור האחרון, התרחשה עם קריסת גשר התאורה בהר הרצל בשנת 2012, במסגרת ההכנות לטקס המשואות של יום העצמאות. תאונה זו הביאה למותה של סגן הילה בצלאלי ז”ל, שהתכוננה לתפקד כדגלנית בטקס, וגרמה לפציעתם של שבעה חיילים נוספים.
רק בחודש מאי האחרון, בל”ג בעומר, התרחש האסון הכבד בהר מירון, במסגרתו נהרגו 45 בני אדם שהגיעו להילולה השנתית, ועוד 150 אנשים נפצעו. התקרית הקשה נגרמה בשל דוחק ועומס כבד של ההמונים שהגיעו לחגיגות, וכעת האסון הזה נחקר לעומק.
מי אשם בגרימת האסונות באירועים המוניים, ואיך ניתן למנוע אותם?
מחדלים בטיחותיים הנגרמים באירועים המוניים, קורים קודם כל עקב רשלנות והזנחה של נושאי בטיחות בקרב משרדי הממשלה הרלוונטיים, ובמיוחד בעקבות הערפל המרחף מעל השאלה – איזה משרד בממשלה אחראי על התחום הספציפי והכה חשוב הזה? נושא הבטיחות במרחבים ציבוריים, ובפרט נושאי בטיחות באירועים המוניים, אינם מטופלים באופן מספק.
בעקבות האסונות הגדולים שהתרחשו בישראל, ובמיוחד אסון ערד ואסון גשר המכביה, הוחלט לכתוב תוכנית מסודרת ובה התקנים והנהלים הנוגעים לבטיחות באירועים המוניים. עם זאת, התוכנית לא הושלמה כראוי עד היום, ובנוסף, החלק הקריטי ואולי החשוב ביותר בה, הנוגע לתקני המתקנים באירועים מסוג זה, טרם נכתב. לדעת מומחים שונים, זו הסיבה למשל שנגרם האסון בהר הרצל, על אף שהתרחש כבר לאחר התחלת כתיבת התוכנית.
כמו כן, משרד הפנים, שבין תפקידיו לחוקק חוק רישוי עסקים, לא הואיל עד היום להכניס לחוק את התקנות והסעיפים העוסקים בבטיחות באירועים המוניים. זהו חוק חשוב, וכבר שנים שמשרדי הממשלה לא טורחים לעדכן אותו, גם כשממשיכים להיגרם אסונות כבדים בתחום.
מה שקורה, כתוצאה מההזנחה של הממשלה וחוסר הטיפול בתחום הבטיחות באירועים המוניים, הוא שבדרך כלל מפנים אצבע מאשימה לרשויות המקומיות או לחברות ההפקה, אך הבעיה טמונה בחוסר קביעת הסטנדרטים והתקנות לטיפול ברישוי ובטיחות באירועים. עם זאת, ברשויות ובגופים כמו המשטרה ושירותי הכבאות, החוקים והתקנות מוסדרים באופן פנימי.
האירועים ההמוניים חוזרים לסדר היום – אל תקחו סיכון עם הבטיחות
מאז פרוץ מגיפת הקורונה, נאסר במשך כשנה וחצי על קיום אירועים המוניים, בשל החשש להדבקות בנגיף. תעשיית הפקות האירועים חטפה מכה קשה בכנף לאורך תקופה זו, כאשר לא היה ברור אם ומתי נוכל לחזור ולהנות ביחד בהופעות, במסיבות, בחתונות, בפסטיבלים ועוד ועוד. אך כעת, כך מסתמן, העניינים חוזרים לשגרה, וחתונות, הופעות רוק, פסטיבלים ועוד שלל אירועים המוניים, כבר מתקיימים בימים אלו, ועוד רבים מתוכננים לקיץ הנוכחי.
אם גם אתם עומדים מאחורי הפקת ענק כגון הופעה, אירוע המוני, אירוע ספורט, פסטיבל ועוד, כדאי שתהיו מכוסים בכל הקשור לנושאי בטיחות. כאמור, מדובר בעניין של חיים ומוות, ובדיוק בהיבט הזה, אתם לא יכולים להרשות לעצמכם לקחת שום סיכון.
חברת B-SAFE מרכזת במקום אחד את כל שירותי הבטיחות ואנשי המקצוע שהאירוע שלכם זקוק להם: מהנדסי בטיחות, מהנדסי חשמל, מהנדסי מבנים, מהנדסי מכונות, מהנדסי קונסטרוקציה, ממוני בטיחות ועוד.
חברה זו היא מהמובילות בישראל בתחום שירותי הבטיחות לאירועים ולהפקות ענק, והיא עומדת מאחורי שלל אירועים שהתקיימו בהצלחה, החל מאירוויזיון 2019, מצעד האור במסגרת חגיגות ה-70 למדינה, ג’ירו ד’איטליה, אליפות אירופה בג’ודו, מרתון תל אביב, אליפות אירופה בכדורסל, מופעי אמנים בפארק הירקון ועוד רבים וטובים…
אנשי המקצוע המיומנים שברשות החברה, סוגרים עבורכם את כל הפינות בכל היבטי הבטיחות האפשריים. זה מתחיל בהכנת תוכנית בטיחות הכוללת בטיחות אש, ניהול קהל, נגישות ועוד, נמשך במתן ייעוץ בטיחות אישי על ידי מנכ”ל החברה, שהוא מומחה מוביל בתחום. כמו כן, מהנדסי החברה מבצעים בדיקות קונסטרוקציה מקיפות, ומטפלים מול הרשויות הרלוונטיות בהליכי הרישוי – משטרה, מגן דוד אדום, מכבי האש, משרד הבריאות וכל הגורמים הנדרשים.
לסיכום, אם אתם עמלים על הפקת ענק באשר תהיה – אתם עובדים מסביב לשעון, עושים לילות כימים, ויש לכם המון על הראש. את נושא הבטיחות, עניין של חיים ומוות – תשאירו לחברת B-SAFE, שתשאיר אתכם עם ראש שקט לטיפול ביתר היבטי ההפקה.